Hvordan vælge den perfekte lygte

At købe en lommelygte er ganske enkelt, men at få købt akkurat den lygte som passer bedst til dit behov, kan være lidt mere compliseret. Det er vigtigt at man prøver at finde ud af hvad man skal bruge lygten til først, da der er meget forskel på hvordan de forskellige lygter lyser og hvordan de betjenes, størrelse, vægt, lystider m.v.

Husk, den bedste lygte er den man har med, når man har brug for den!

 

 

 

Hvor skal lygten bruges:  

Der er stor forskel på lygter og deres brugsområde, så det er ganske vigtigt at finde ud af hvor og til hvad du skal bruge lygten. En stor søgelygte vil nok ikke være så praktisk hvis du bare skal ud at gå en tur med hunden, og en lille micro-lygte til nøglebundet vil nok heller ikke være optimal, hvis du skal lyse et stort område op for at komme godt på plads i havnen med båden en sen aften! Skal du ud at dykke, så vælger man en rigtig dykkerlygte, som tåler det høje tryk nede på 30-40 meters dybde!

 

 

Størrelse/vægt:  

Størrelsen har også meget at sige for, hvor praktisk/behagelig det er at ha lygten med og hvordan den ligger i hånden. Det bliver altid et kompromis mellem størrelse/vægt og lystider, så der er en del at tage stilling til der. Nogen vil gerne ha en lygte der ikke er for stor til bukselommen, andre har den med i et hylster på bæltet eller i en jakkelomme. Vælger man en alt for stor lygte, er det ikke sikkert den bliver praktisk at have med på tur...

 

 

Lysstyrke (Lumen): 

Lysstyrken er det mange tænker på først, og de fleste bliver overrasket over hvor meget en moderne LED-lygte faktisk kan lyse nu om stunder! Lysstyrken måles i lumen. Bare for 5-10 år siden, var MagLite det helt store. Det var ganske store og tunge stavlygter som vi dengang syntes lyste helt vildt godt, men i dag er de helt forældet! I dag kan en Micro-lygte på 20 gram lyse flere gange så kraftigt som en gammel MagLite på 1 kg... Skal du bare lyse op foran dig (10-15 meter), har du ikke brug for mere end 200 lumen, men vil du kunne se godt omkring dig på 50 meters afstand, så er 1000 lumen nok at foretrække. Lygter på mange tusinde lumen gir stort set dagslys inden for de første meter, og alt efter hvordan reflektor er udformet, størrelsen og typen af led, så kan ganske få lumen være nok til at kunne se flere hundrede meter væk!

 

Lyslængde (Candela):

Lyslængden afhænger af led'en, reflektoren og lysstyrken. Lyslængden kan regnes om til Candela, som er et udtryk for lysitensiteten i et punkt. På søgelygter som Acebeam K70 og Thrunite TN42 som lyser 1,3 og 1,55 kilometer, ser men Candela helt oppe på 4-500.000 tusind. Lygter med en Cree XP-L HI led lyser generalt ganske langt, men spredningen/spildlyset kan til tider være begrænset.    

 

 

Lysbillede:

Lysbilledet er faktisk noget af det viktigste for hvor meget man ser, og hvor hurtigt man ser det! Nogle lygter lyser langt, men ikke særlig bredt, og andre spreder lyset utrolig meget, men lyslængden er ikke det helt store. De store fabrikanter af lygter bruger meget tid på at frembringe akkurat det lysbillede som man ønsker for en bestemt lygte. Desverre er de ikke altid så dygtige til at fortælle os kunder, hvordan "Hotspot" og spildlys er og om der er en glidende overgang imellem dem. (Vi hos Lygt1 skal løbende prøve at opdatere alle lygter med en lille forklaring om hvordan lysbilledet er for den enkelte lygte)! 

 

 

Lysfarge (Tint):  

Med lysfargen menes der hvor kold eller varmt lyset er. Skalaen for normalt lys går fra ca. 1000K til 11000K (Kelvin). Jo lavere Kelvin jo rødligere(varmere), og i den anden ende af skalaen er lyset helt blåt.

De fleste LED-lygter har en lysfarge på ca. 6000K, hvilket er et lidt køligere lys (CW), som er godt hvis du skal se langt. Omkring 5000K er lyset lidt varmere og lidt behaligere for øjnene hvis man lyser inden for få meter. Dette hedder ofte (NW), eller neutral hvidt. Kommer vi ned på omkring 4000K, bliver lyset igen lidt varmere, og hvis du f.eks. skal bruge en pandelampe til at lyse inden for en meter (Arbejde), er der mange der vil foretrække dette lys.

 

 

 

Lysmodus:  

Antallet af forskellige lysstyrker og blink varierer meget fra lygte til lygte. Noen har kun brug for 2-3 forskellige lysstyrker hvor andre har brug for mange og måske også blink/strope, SOS og evt. beacon. Beacon er som regel et blink hver 5 sekund, hvor strope oftest blinker ca. 10 gange i sekundet. 

 

 

Lystider:

Når det kommer til lystider, så følger de helt naturligt batteriernes kapacitet og lysstyrken. Det har dog også noget med at gøre med hvilken led der sidder i lygten + hvor effektivt de elektroniske kredsløb er bygget. Hvis du har behov for meget lys i lang tid, kommer du ikke uden om de lidt større lygter med en del 18650- eller 26650-batterier. Er det mere lave lysstyrker du bruger mest, kan det være en fordel at se på mindre lygter med et effektivt elektronisk kredsløb. Der er også en del forskel på hvor effektive LED'er er på lav styrke og max. XP-L og XHP LED'er er effektive når du virkelig skal lyse kraftigt, og XM-L er mere effektive når lysstyrken ikke er så stor!  Det skal også nævnes, at noen lygter er udstyret med en timer, som automatisk sænker lysstyrken efter måske 5 min., for at lygten ikke skal ta skade pga. varmen. Der bliver dog mere og mere almindeligt, at der er indbygget en elektronisk temperaturføler, som først sænker lysstyrken, når temperaturen inde i lygten har nået 60-80 grader!

Skal du bare lyse en gang imellem i korte perioder, er der mange små lygter der virkelig kan gi en masse lys!

 

 

Speciallys:  

Flere og flere ønsker lygter som også kan lyse rødt, grønt eller blåt + UV-lys og infrarødt lys. Dem har vi selvfølgelig også en del af! Det røde lys er supert hvis du gerne vil beholde dit nattesyn og ganske mange dyr kan ikke se det røde lys, og vil derfor ikke blive skræmt af det. Grønt lys bruges af mange jægere, da en stor del vildt ikke kan se lyset. Da mennesker er meget mere følsomme over for grønt lys i forhold til rødt og blåt, kan 10 lumen med grønt lys virke lige så stærkt som 100 lumen med de andre farver! Blåt lys er specielt godt hvis en jæger har anskudt et dyr, og leder efter blodspor. Det kan også bruges til at lyse efter fisk, da skællene ses ekstra godt med det blå lys. Orange/gult lys bruges ikke så ofte, men en del fotografer benytter det dog når de skal ta flotte billeder af planter. Skal du have maksimalt med farvet lys, så er løsningen en kraftig lygte med et passende filter i den ønskede farve!

Uv-lys eller ultraviolet lys bruges ofte til bedre at kunne se insekter eller se om pengesedler er ægte. Det kan dog også benyttes til at se efter animalske/menneskelige væsker (blod, sput, sved o.lign.) Infrarødt lys bruges mest af militæret i forbindelse med brug af specielle briller eller specialkikkert. Det infrarøde lys fungerer specielt godt, hvor det er ekstremt mørkt og du vil kunne se hvor andre ikke kan se noget som helst.

 

 

Betjening:  

Her er der igen mange forskellige muligheder. Den taktiske betjening med bryder i enden, evt. med direkte adgang til strope. Almindelig bryder på siden af lygten. Magnetisk ringbryder på midten af lygten hvor man vrider en ring frem eller tilbage for at ændre lysstyrke m.v. Der findes mange varianter af hver metode, med eller uden programerbare lysstyrker og helt trinløs justering af lyset med noen lygter som har den magnetiske ringbryder. Der er også en del lygter der kan betjenes både fra en bryder i enden og fra en på siden!

 

 

Direkteladning:  

Mange vil ha en lygte de kan lade let og bekvemmeligt direkte via f.eks. et Micro-USB kabel eller en anden form for kabel. Det gør det også lidt nemmere, men der kan dog være fordele med en lygte uden direkte ladning. Fordelen uden direkte ladning er: Mindre vægt, bedre modstandsdygtighed over for vand/smuds, mindre der kan gå galt med elektronikken og hvis du løber tør for strøm, kan man hurtigt skifte til et nyt batteri. Direkteladning kan være en stor fordel, hvis du skal på tur, og blir nød til at pakke let, men der er kommet kommet nye, små og ekstremt lette eksterne opladere på bare 20-30 gram. (Et 18650 batteri i lommen (Husk silikonehylster), er altid den bedste måde at forlænge ens lystid!)  

 

 

Batterier:  

Der findes efterhånden mange forskellige opladelige batterier på markedet og der sker hele tiden forbedringer mht. kapacitet og ydeevne. Man kommer dog ikke uden om 18650 batterier eller de lidt større 26650 batterier, hvis man skal ha meget lys i lang tid! Grunden til dette er energitætheden er en del større i de bedste 18650 batterier end f.eks. AA-batterier. Til dem der kun har brug for lys i kortere perioder, så kan et almindelig AA-batteri være nok til at få en LED-lygte til at lyse op til ca. 400 lumen!

Et godt 18650 batteri som vejer ca. 50 gram, har ca. samme mængde energi som 3 stk. af de bedste opladelige AA-batterier, som vejer ca. 30 gram stykket. Dvs. AA-batterierne vejer næsten dobbelt så meget i forhold til mængden af energi de kan indeholde!

De seneste måneder er der kommet et par nye typer af batterier på markedet. Det er dem der hedder 20700 og 21700. De to første tal er for diameteren og de næste to er for længden. Disse to typer af Li-on batterier er ikke meget større end 18650 batterierne, men kan have større energitæthed end alle andre batterier på markedet. Tesla er nu gået fra at bruge 18650 batterier til 21700 batterier i deres biler, netop pga. dette.

Kvalitetsbatterier/kvalitetsmærker:

Der findes et utal av batteriproducenter, men der er mange af dem, som ekstrem dårlige batterier, som ikke er i nærheden af at holde det de lover. Derfor er her en lille liste over gode kvalitetsmærker/producenter:

De 4 store: Panasonic/SANYO, SONY, Samsung, LG.

Producenter som laver gode batterier med celler fra de 4 store og egne celler: AW, Efest, Enerpower, Keeppower, Orbtronic, Soshine m.v.

Kvalitetsbatterier fra lygteproducenter. (Normalt celler fra de 4 store): Acebeam, Armytek, Nitecore, Klarus, Thrunite, Jetbeam, Lumintop, Skilhunt, Mecarmy, Imalent, Manker, Xtar, Olight, Rofis, Eagtac m.fl.

Kapacitet:

Der er mange useriøse producenter af batterier, som reklamerer med 18650 batterier på 6000 mAh og sågar 10000 mAh i kapacitet, MEN dette er løgn og latin!!!

Herunder kan du se den aktuelle makskapacitet de forskellige batterier kan have lige for tiden (aug. 2018). Alle tal er ca.-tal, da alle batterier ikke er 100% ens, men inden for 50-100 mAh på de helt store og +- 20-30 mAh for de mindre modeller.

26650: ca. 6000 mAh   eller 22,2 wattimer   Vægt ca. 100 gram

21700: ca. 5100 mAh   eller 18,9 wattimer   Vægt ca.   68 gram

20700: ca. 4250 mAh   eller 15,7 wattimer   Vægt ca.   60 gram

18650: ca. 3550 mAh   eller 12,4 wattimer   Vægt ca.   50 gram

18350: ca. 1200 mAh   eller   4,4 wattimer   Vægt ca.   26 gram

14500: ca. 840 mAh     eller   3,1 wattimer   Vægt ca.   22 gram

16340: ca. 700 mAh     eller   2,6 wattimer   Vægt ca.   19 gram

Der findes en masse andre typer af batterier, men de er ikke så almindelige i lygter.

Opladeligelige AA og AAA batterier. (Ni-Mh)

En del mindre lygter bruger AA og AAA batterier med en meget lavere spænning en Li-ion batterier. Almindelige AA og AAA batterier har en nominel spænning på ca. 1,5 volt og de opladelige Ni-Mh har en nominel spænning på 1,2 volt.

Største kapacitet på disse batterier er ca:

AA: ca.    2800 mAh  eller 3,4 wattimer   Vægt ca. 29 gram

AAA: ca. 1200 mAh   eller 1,4 wattimer   Vægt ca. 12 gram

(OBS OBS OBS). Hvis et batteri afviger vejer mere end 10% mindre, så kan der være stor risiko for at du har et dårlig/farlig batteri i hånden...

Vedligehold af batterier:

Tag batterierne ud af lygten og opbevar dem i en passende plasticboke eller silikonehylster, hvis du ikke bruger lygten i længere tid 1-2 måneder). Moderne lygter med elektroniske kredsløb bruger lidt "stand by" strøm, og kan tømme batterierne helt selv om lygten ikke bliver brugt! På noen lygter kan man nøjes med at dreje endestykket en halv omgang, og derved bryde kredsløbet.

Det anbefales at opbevare Li-ion batterier ved deres nominelle spænning. Dvs. ca. 3,7 volt. Hvis de ligger i mere end 3 måneder, er det en god ide at tjekke om spenningen stadivæk er omkring 3,7 volt. Hvis spænningen kommer under 2,7-2,5 volt, kan batteriet tage skade.

Sikringskredsløb=SIKKERHED: De fleste lygter til Li-ion batterier bruger batterier med en forhøjet +pol. Disse batterier er som oftest med PCB (sikringskredsløb). Batterier med PCB, har et elektronisk kredsløb indbygget, som gør at man ikke kon komme til at overbelaste batteriet, overoplade eller underudlade det. Dette er ganske praktisk for alle dem som ikke er 100% sikre på hvad de har med at gøre! Batterier uden PCB kan, når/hvis de bliver kortsluttet, begynde at brænde ukontroleret eller sågar sprænge som en mindre håndgranat! (Derfor ALTID ha respekt for batterier, og opbevar dem sikkert!

Der findes andre batterier med andre typer kemi og spænning, men de omtalte her, er de mest normale til brug i almindelige lygter.

(OBS OBS OBS): Her hos Lygt1.dk sælger vi KUN kvalitetsbatterier, da vi simpelthen ikke tør at opbevare batterier av ringe kvalitet, og fordi et dårligt batteri får en god lygte til at virke dårlig!

 

 

 

Tilbehør:  

Der kan følge en del forskelligt tilbehør med til en lygte, og derudover kan der til en del af dem købes en god del ekstra ting så som: Fjernudløser, filtre i rød, grøn og blåt, difuser, orange trafikkegle, hylster, silikonefedt, våbenfester, glasknuser m.v. (Find ud af hvad du har brug for, eller har lyst til, og se efter den lygte der kan benytte akkurat det tilbehør!)   

 

 

Vandtæthed:  

Der findes mange forskellige grader af vandtætheder, men de fleste af vores lygter er i den bedste kategori, som er IPX8. Det betyder at lygten (Forudsat at O-ringene er korrekt smurt med silikonefedt), kan tåle at blive sænket ned i vand, (Normalt 2 meter i en halv time). IPX7 ned til 1 meter i en halv time. IPX6 betyder at lygten tåler meget kraftige vandstråler (100 liter i minuttet i 3 minutter med et tryk på 100 KN/m2.)     

 

 

Holdbarhed:  

Vi sælger kun kvalitetslygter her hos Lygt1.dk, men der er noen af lygterne som tåler ekstra meget. De fleste lygter der er lavet i aluminium tåler at blive tabt på jorden fra ca. 1,5 meter, men de fleste lygter fra Armytek tåler fald fra hele 10 meters højde! Et par stykker af dem sågar 30 meter!!! Hvis man behandler sin kvalitetslygte helt almindelig, så skulle den gerne holde minimum 10-20 år. med daglig brug!

Mange fabrikanter af lygter skriver at LED'en holder ca. 50.000 timer, men i princippet holder de meget lengere. De 50.000 timer er på MAX og efter den tid lyser de fleste LED'er over 80% af deres oprindelige lysstyrke! Dvs. ca. 68 år med 2 timers daglig brug på fuld styrke.....

 

 

Vedligehold:  

Alt som bliver brugt jævnligt skal vedligeholdes lidt, men det kræver dog minimalt med arbejde! 

Mange lygter består af 3 dele. 1: Hovedet med selve led'en og elektronikken m.v. 2: Kroppen som indeholder batteriet. 3: endestykket som normalt har en fjeder og måske en bryder. Først skiller man delene fra hinanden. Så tørrer man alle kontaktfladerne af med enten en blød klud eller en vatpind, hvis det er lidt besværligt at komme til. Så tører man forsigtigt alle invendige og udvendige gevind af + O-ringene. Når alt er rent og tørt, så smører man en lille smule silikonefedt på gevind og O-ringene. (Husk også at gi O-ringene silikonefedt på bagsiden!) Tør af evt. silikonefedt af de blanke kontaktflader som ofte er ved siden af gevindet. 

Hvis man ikke får en lygte til at lyse, så er det ofte fordi der er dårlig kontakt, så derfor er det altid en god ide' at holde alle kontaktfladerne rene. Der kan også forekomme en læs forbindelse ved fjedermontagen. Der finder man ofte 2 små fordybninger på hver sin side av fjederen. De kan strammes med en lille spidstang eller en meget lille saks (Vær forsigtig!). Hvis du er i tvivl, så ring gerne og spørg os :) 

 

 

Materiale:  

De fleste kvalitetslygter er lavet af aluminium af meget høj kvalitet. Andre er lavet av messing, kobber eller rustfri stål. Vi har dog også nogle få som er udført i Titanium, som er utrolig hårdt og dyrt materiale. Nogle få af de små lygter er lavet af slagfast plastic. Lygterne af aluminium er lette og solide + at de er gode til at aflede varmen fra led'en. De kan dog få lidt småskrammer hvis de kommer i nærkontakt med sten, stål m.v. Lygter af messing og kobber ser man mest på specialudgaver og "limited edition" lygter da det er tungere og mere kostbart end aluminium men fortsat har gode varmeegenskaber. Lygter av rustfri stål er ikke så udbredt, men til de helt små Micro-lygter så som Niteye MINI-1 er det perfekt, da lygten ikke får skrammer af nøglerne i nøglebundet! Titanium har ca. samme hårdhedsgrad som rustfri stål, men det har meget bedre varmeegenskaber. Problemet er bare, at det er ganske dyrt, og derfor så ser vi det kun i de fine men ganske kostbare specialudgaver. Lygter av plastic, forbinder man normalt ikke med god kvalitet, men de få lygter vi har af plastic, er konstrueret så godt at vi kan stå inde for holdbarheden. Det er som regel de helt små Micro-lygter der med fordel kan være udført i slagfast plastic.

 

 

Pris:  

Priserne på lygter varierer helt fra 70-80 kr. til flere tusinde kroner. Vi kan dog forsikre dig om at, hvis du køber lygter her hos Lygt1.dk, så får du den bedste pris i hele Danmark, forudsat at prisen er inden for prisrammen som producenterne af bestemt. (MAP) Minimum Adverticed Price. Vi har desværre ikke lov til at gå under denne pris, da dette kunne underminere hele branchen.

Nogle vil måske mene, at det virker dyrt at betale 500 kr. for en lommelygte hos os, når man kan købe en lommelygte i byggemarkedet eller supermarkedet for en flad 50'er...Men det bliver lidt som at sammenligne et stearinlys med forlyset på en moderne bil... Den du køber for en 50'er, er sikkert lavet av noget billigt plast, den lyser sikkert ikke mere end 20-30 lumen og så vil den højest sandsynlig være stor, tung og ganske skrøbelig... I princippet får man hvad man betaler for, men vi har dog altid noen ekstra gode tilbud, hvor man virkelig får "smæk for skillingen".